Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

3-składnikowe placki z jabłka (paleo, bez mąk)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
  • KALORIE: 180
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Placki są rewelacyjne w smaku, delikatne, zwarte i jednocześnie takie soczyste oraz mocno jabłkowe. Jest to przepis paleo, czyli jaskiniowy, który wykorzystuje te same proste produkty, jakimi setki tysięcy lat temu żywili się nasi przodkowie.

3-składnikowe placki z jabłka (paleo, bez mąk) Więcej zdjęć (2)

Składniki:

3-składnikowe placki z jabłka (paleo, bez mąk)

5 sztuk:

Ponadto opcjonalnie:

Sposób przygotowania:

3-składnikowe placki z jabłka (paleo, bez mąk)

Jabłko:

3-składnikowe placki z jabłka (paleo, bez mąk)
Jabłko powinno być starte na drobnych oczkach tarki.

Jabłko należy obrać i następnie zetrzeć na drobnych oczkach tarki.

Masa:

3-składnikowe placki z jabłka (paleo, bez mąk)
Masa powinna przestać co najmniej 30 minut, aby była gęstsza.

Jajko ubić i połączyć z cynamonem.

Natomiast dodać jabłko i całość dokładnie wymieszać.

Masę przykryć folią spożywczą (żeby jabłko nie ściemniało) i odstawić minimum na 30 minut, aby masa zgęstniała.

Smażenie:

3-składnikowe placki z jabłka (paleo, bez mąk)
Smażąc placki bez tłuszczu należy posiadać patelnię z nieprzywieralną powłoką.

Na patelni z odrobiną rozgrzanego tłuszczu łyżką wykładać niewielkie porcje masy.
(1 łyżka stołowa = 1 placuszek.)
Placki smażyć na średnim palniku - do momentu delikatnego zarumienienia się spodu (potrwa to do 2-3 minut), a następnie za pomocą łopatki lub płaskiego noża przewrócić na drugą stronę i chwilkę podsmażyć.


Tagi:

placki dietą