berciq

berciq

Szef Kuchni
[Przepisów: 17]

Placki naleśnikowe typu pancakes

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Puszyste, miękkie i rozpływające się w ustach słodkie placuszki są rozkoszą dla podniebienia! Spróbuj!

Placki naleśnikowe typu pancakes Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki naleśnikowe typu pancakes

 

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki maślanki naturalnej
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,25 szklanki oliwy z oliwek
  • sól

Sposób przygotowania:

Placki naleśnikowe typu pancakes
Mąkę pszenną i jajko wymieszać, po czym wlać maślankę naturalną. Cukier puder, proszek do pieczenia i sodę oczyszczona - kolejne składniki dodać do miski.

Wlać oliwę z oliwek i dodać soli. Smażyć na rozgrzanej patelni, aż się zarumienią z dwóch stron. Można posypać cukrem pudrem lub posmarować miodem. 

 
Placki naleśnikowe typu pancakes
Mąka pszenna i jajko to podstawa, zalewamy maślanką
Placki naleśnikowe typu pancakes
Dodajemy proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
Placki naleśnikowe typu pancakes
Dodać cukier puder, oliwę i zblendować wszystko razem
Placki naleśnikowe typu pancakes
Smażyć niewielkie placuszki z dwóch stron.

Tagi:

placki