dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Krem brokułowy na boczku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Aromatyczna zielona zupa brokułowa ugotowana na wywarze z boczku wędzonego. Podana z uprażonym słonecznikiem i cheddarem.

Krem brokułowy na boczku

Składniki:

Krem brokułowy na boczku

 

  • 1 brokuł
  • 2 ziemniaki
  • 20 dag surowego boczku wędzonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka suszonych warzyw
  • Sól, pieprz
  • 4-5 łyżek łuskanego słonecznika
  • 4-5 łyżek tartego żółtego sera (cheddar)

Sposób przygotowania:

Krem brokułowy na boczku

ETAP 1:

Krem brokułowy na boczku
Gotowanie wywaru z wędzonego boczku z dodatkiem chili i czosnku

Oczyszczoną z pestek papryczkę, obrany czosnek, boczek i liść laurowy zalałam 1,5 litra wody, zagotowałam. Zmniejszyłam natężenie palnika, gotowałam 15 minut.

ETAP 2:

Krem brokułowy na boczku
Gotowanie zupy z brokuła i ziemniaków na wywarze z boczku.

Dwa spore ziemniaki obrałam i pokroiłam, dodałam do zupy. Doprawiłam solą i pieprzem, dodałam suszone warzywa i gotowałam 10 minut. Do zupy dołożyłam różyczki i pokrojoną łodygę brokułu. Gotowałam do miękkości warzyw. Po ugotowaniu wyjęłam z zupy boczek i liść laurowy, a resztę dokładnie zmiksowałam na krem.

ETAP 3:

Krem brokułowy na boczku
Nasiona słonecznika prażone na suchej, rozgrzanej patelni.

Ziarenka słonecznika uprażyłam na suchej patelni. Każdą porcję zupy posypałam serem i uprażonym słonecznikiem.