mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Pancakes z jabłkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pancakes to takie grube amerykańskie placuszki. Zakochałam się w nich od pierwszego wejrzenia (a raczej zasmakowania) ;)

Pancakes z jabłkami

Składniki:

Pancakes z jabłkami

 

  • na około 15 placków:

 

  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 jajko
  • 200 ml mleka
  • jabłka, obrane i starte na tarce o dużych oczkach - dałam więcej jabłuszek więc placuszki
  • 1 łyżeczka masła, roztopionego

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pancakes z jabłkami
W naczyniu wymieszać mąkę, sodę, proszek, cukier, cynamon. Jajko roztrzepać razem z mlekiem, dodać do mąki. Delikatnie wymieszać składniki. Na końcu wmieszać starte jabłka i masło. Rozgrzać patelnię. Na suchej (smażymy bez tłuszczu) formować pancakes'y. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na jasny brąz (około 40 sekund do minuty z każdej strony). Jeśli na powierzchni pancakes'a ukaże się dużo pęcherzyków powietrza, przewracamy na druga stronę. Jeśli będą zbyt brązowe, zmniejszyć ogień. Posypać cukrem pudrem.