Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Placki proteinowe.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Placki nie tylko dla tych na diecie białkowej.

Placki proteinowe.

Składniki:

Placki proteinowe.

 

  • kostka twarogu (200g)
  • jajko lub 2 białka
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 0, 5 łyżeczki przyprawy do zup
  • sól, pieprz
  • chuda wędlina lub mięsko (resztki z zupy, mielone)
  • szczypiorek lub natka

Sposób przygotowania:

Placki proteinowe.
Twaróg, jajko, przyprawy i mąkę...wyrabiamy widelcem na jednolitą masę. Nie chodzi tu o gładkość, ale o wymieszanie składników. Wędlinę czy co tam mamy chudego, kroimy w kostkę i dorzucamy do masy, na koniec szczypiorek i ponowne mieszanie. Patelnię ( bez tłuszczu) rozgrzewamy i łyżką nakładamy porcje ciasta, smażymy na bardzo wolnym ogniu. Ten posiłek wymaga od nas cierpliwości...placki muszą się bardzo wolno i dość długo smażyć. Pierwszą stronę możemy smażyć pod przykryciem. Za pomocą łopatki przewracamy na drugą i jeszcze chwila aż się zarumieni. Najlepiej smakują ciepłe...gdy wszystkie składniki są wyraźnie wyczuwalne.