kuchcik89

kuchcik89

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 134]

Kotleciki drobiowo- warzywne (z piekarnika)

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lubię kotleciki, w których mięso łączy się z różnymi dodatkami. Zazwyczaj smażyłam je na tłuszczu. Tym razem spróbowałam upiec je w piekarniku i był to strzał w 10! Były pyszne, w mig zniknęły z talerza!

Kotleciki drobiowo- warzywne (z piekarnika)

Składniki:

Kotleciki drobiowo- warzywne (z piekarnika)

 

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 20 dag pieczarek
  • 2 marchewki
  • 1 mała cebula
  • jajko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki oleju + 1 łyżka do smażenia pieczarek
  • 3 łyżki posiekanego koperku (+ do dekoracji)
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka przyprawy warzywnej

Sposób przygotowania:

Kotleciki drobiowo- warzywne (z piekarnika)
1. Mięso drobiowe umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pieczarki także zetrzeć na tarce i wraz z cebulką pokrojoną w kostkę lekko podsmażyć.

2. Wymieszać ze sobą mięso, pieczarki, marchewkę, przyprawy, zioła, jajko oraz mąkę.

3. W naczyniu żaroodpornym wyłożyć wymieszane składniki, tworząc małe placki.

Piec w 180 stopniach przed 40 minut. Podawać z surówką lub/i ziemniakami. 

Tagi:

mięso danie