Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Warzywne placuszki z ryżu i pieczarek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Placki z ryżu i pieczarek są delikatne i bardzo smaczne. Można je podawać jako dodatek do dania z mięsem lub sosem i surówką.

Warzywne placuszki z ryżu i pieczarek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Warzywne placuszki z ryżu i pieczarek

 

 

Sposób przygotowania:

Warzywne placuszki z ryżu i pieczarek
Jajka wbić do miski, dodać odrobinę soli i świeżo zmielonego pieprzu, roztrzepać. Obraną marchew, pietruszkę i umyte pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por pokroić w pół krążki. Przygotowane składniki połączyć z jajkami, dodać ugotowany ryż, mąkę, doprawić do smaku, dokładnie wymieszać. Na rozgrzaną patelnię z oliwą łyżką wkładać porcje ciasta i smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.
Warzywne placuszki z ryżu i pieczarek
Do miski z jajkami wsypać przygotowane warzywa i grzyby
Warzywne placuszki z ryżu i pieczarek
Następnie dodać ugotowany ryż i przesianą mąkę
Warzywne placuszki z ryżu i pieczarek
Wszystko doprawić i bardzo dokładnie wymieszać
Warzywne placuszki z ryżu i pieczarek
Na rozgrzanej oliwie smażyć rumiane placuszki