Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 813]

Francuskie babeczki z budyniem i truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasteczka last minute z ciasta francuskiego wypełnione budyniem i truskawkami "uratują życie" kiedy przyjdą niezapowiedziani goście lub po prostu kiedy przyjdzie ochota na coś pysznego i słodkiego.

Francuskie babeczki z budyniem i truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Francuskie babeczki z budyniem i truskawkami

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 350 ml mleka
  • 1 szklanka truskawek
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 1 łyżka masła
  • Cukier puder (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Francuskie babeczki z budyniem i truskawkami
Budyń gotujemy zgodnie z zaleceniem na opakowaniu używamy tylko 350 ml mleka zamiast zalecanego 500. Odstawiamy do przestygnięcia.

Masło rozpuszczamy – odstawiamy.

Ciasto francuskie rozwijamy i za pomocą szklanki wykrawamy koła.

Formę do babeczek smarujemy rozpuszczonym masłem. Foremki wylepiamy wykrojonym ciastem i każde nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 8 minut. Ciasto wyjmujemy i nakłuwamy raz jeszcze każde widelcem. Do każdej babeczki wkładamy po 1 łyżeczce budyniu, następnie wkładamy 1 pokrojoną na 4 truskawkę i posypujemy posiekanymi płatkami migdałowymi. Tak przygotowane ciasta wstawiamy z powrotem do piekarnika n około 10 minut lub do momentu kiedy wierzch babeczki się ładnie zarumieni.

Upieczone ciastka wyjmujemy z foremki i posypujemy cukrem pudrem. Babeczki pyszne są zarówno ona ciepło jak i na zimno, smacznego.
Francuskie babeczki z budyniem i truskawkami
Formę do babeczek smarujemy rozpuszczonym masłem.
Francuskie babeczki z budyniem i truskawkami
Foremki wylepiamy wykrojonym ciastem i każde nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 8 minut. Ciasto wyjmujemy i nakłuwamy raz jeszcze każde widelcem.
Francuskie babeczki z budyniem i truskawkami
Do każdej babeczki wkładamy po 1 łyżeczce budyniu
Francuskie babeczki z budyniem i truskawkami
następnie wkładamy 1 pokrojoną na 4 truskawkę i posypujemy posiekanymi płatkami migdałowymi. Tak przygotowane ciasta wstawiamy z powrotem do piekarnika n około 10 minut lub do momentu kiedy wierzch babeczki się ładnie zarumieni.