Sposób przygotowania:
Placuszki warzywne
Cukinie razem ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z odrobiną soli, gdy puszczą sok, odcisnąć.
Obrane ziemniaki, kalarepkę i marchewkę zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Por drobno posiekać.
Wszystkie przygotowane składniki włożyć do miski, dodać mąkę, bułkę tartą, majonez i jajko. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
Na patelnię z rozgrzaną oliwą łyżką nakładać porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Podawać z sosem lub kwaśną śmietaną.
Obrane ziemniaki, kalarepkę i marchewkę zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Por drobno posiekać.
Wszystkie przygotowane składniki włożyć do miski, dodać mąkę, bułkę tartą, majonez i jajko. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
Na patelnię z rozgrzaną oliwą łyżką nakładać porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Podawać z sosem lub kwaśną śmietaną.
Magdalena88