edyta337

edyta337

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 231]

Placki z cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Placki z cukinii to lekkie i proste danie na letni obiad lub na kolację. Podawane na ciepło lub zimno z sosem czosnkowym lub tzatziki.

Placki z cukinii

Składniki:

Placki z cukinii

 

  • 1 cukinia
  • 2 jajka
  • 6-8 łyżek mąki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól i pieprz
  • Olej do smażenia
  • Opcjonalnie: posiekane świeże zioła lub koperek.

Sposób przygotowania:

Placki z cukinii
1. Cukinie umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Lekko posolić i odstawić na ok. 10-15 minut, by cukinia puściła soki, a następnie odcisnąć startą cukinie z nadmiaru wody.

2. Cebulę zetrzeć na tarce, a czosnek przecisnąć przez praskę. 

3. Do cukinii dodać cebulę, czosnek, jajko, mąkę. Przyprawić pieprzem i solą. Opcjonalnie dodać odrobinę koperku lub świeżych ziół. Dokładnie wymieszać, aby wszystkie składniki się połączyły.

5. Usmażyć placuszki z obu stron na wolnym ogniu.



Sos czosnkowy:

3 łyżki majonezu

3 łyżki jogurtu naturalnego

3 ząbki czosnku

Pieprz i sól do smaku

Opcjonalnie zioła prowansalskie

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i doprawiamy pieprzem i solą oraz opcjonalnie ziołami prowansalskimi.