Sposób przygotowania:
Placki z cukinii
1. Cukinie umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Lekko posolić i odstawić na ok. 10-15 minut, by cukinia puściła soki, a następnie odcisnąć startą cukinie z nadmiaru wody.
2. Cebulę zetrzeć na tarce, a czosnek przecisnąć przez praskę.
3. Do cukinii dodać cebulę, czosnek, jajko, mąkę. Przyprawić pieprzem i solą. Opcjonalnie dodać odrobinę koperku lub świeżych ziół. Dokładnie wymieszać, aby wszystkie składniki się połączyły.
5. Usmażyć placuszki z obu stron na wolnym ogniu.
Sos czosnkowy:
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
3 ząbki czosnku
Pieprz i sól do smaku
Opcjonalnie zioła prowansalskie
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i doprawiamy pieprzem i solą oraz opcjonalnie ziołami prowansalskimi.
2. Cebulę zetrzeć na tarce, a czosnek przecisnąć przez praskę.
3. Do cukinii dodać cebulę, czosnek, jajko, mąkę. Przyprawić pieprzem i solą. Opcjonalnie dodać odrobinę koperku lub świeżych ziół. Dokładnie wymieszać, aby wszystkie składniki się połączyły.
5. Usmażyć placuszki z obu stron na wolnym ogniu.
Sos czosnkowy:
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
3 ząbki czosnku
Pieprz i sól do smaku
Opcjonalnie zioła prowansalskie
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i doprawiamy pieprzem i solą oraz opcjonalnie ziołami prowansalskimi.