Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 245]

Bitki wieprzowe w sosie z podgrzybków

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kruche bitki z szynki wieprzowej w aromatycznym sosie z leśnych podgrzybków. Mięso świetnie smakuje w towarzystwie kaszy lub ziemniaków i gotowanych, pikantnych buraczków.

Bitki wieprzowe w sosie z podgrzybków

Składniki:

Bitki wieprzowe w sosie z podgrzybków

 

  • Bitki:
  • 1 kg szynki wieprzowej
  • sól, pieprz
  • mąka pszenna do panierowania
  • smalec do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Bitki wieprzowe w sosie z podgrzybków
Szynkę pokroić w plastry, rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Każdy plaster mięsa obtoczyć w mące pszennej.

Na patelni rozgrzać smalec, smażyć rumiane bitki z obu stron. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Na tłuszczu po bitkach podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę.

Sos grzybowy:

Grzyby dokładnie umyć, zagotować w osolonym wrzątku, odcedzić, opłukać.

Do głębokiej patelni przełożyć mięso, cebulę oraz grzyby, wlać rosół/bulion. Dusić mięso na minimalnym gazie przez kolejne 40 min. Sos doprawić solą i pieprzem.

Mąkę ziemniaczana wymieszać z paroma łyżkami zimnej wody, przelać do sosu, wymieszać.