Sposób przygotowania:
Bitki wieprzowe w sosie z podgrzybków
Szynkę pokroić w plastry, rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Każdy plaster mięsa obtoczyć w mące pszennej.
Na patelni rozgrzać smalec, smażyć rumiane bitki z obu stron. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Na tłuszczu po bitkach podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę.
Sos grzybowy:
Grzyby dokładnie umyć, zagotować w osolonym wrzątku, odcedzić, opłukać.
Do głębokiej patelni przełożyć mięso, cebulę oraz grzyby, wlać rosół/bulion. Dusić mięso na minimalnym gazie przez kolejne 40 min. Sos doprawić solą i pieprzem.
Mąkę ziemniaczana wymieszać z paroma łyżkami zimnej wody, przelać do sosu, wymieszać.
Na patelni rozgrzać smalec, smażyć rumiane bitki z obu stron. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Na tłuszczu po bitkach podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę.
Sos grzybowy:
Grzyby dokładnie umyć, zagotować w osolonym wrzątku, odcedzić, opłukać.
Do głębokiej patelni przełożyć mięso, cebulę oraz grzyby, wlać rosół/bulion. Dusić mięso na minimalnym gazie przez kolejne 40 min. Sos doprawić solą i pieprzem.
Mąkę ziemniaczana wymieszać z paroma łyżkami zimnej wody, przelać do sosu, wymieszać.
SylaUla
skuter5
Martyna12
Dziękuję :)
Martyna12
Dziekuję :) Super, smacznego :)
skuter5
Martyna12
Dziękuję :)