Sposób przygotowania:
Placki z cukinii z fetą
Cukinię dokładnie umyć i razem ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Startą cukinię lekko posolić i przełożyć na sito. Odstawić na ok godzinę aby sok ociekał.
Potem cukinie odcisnąć dokładnie z soku.
Do odciśniętej cukinii dodać jajka, siemię lniane, pokruszony ser feta. Całość dokładnie wymieszać.
Do smaku doprawić solą i pieprzem, z solą ostrożnie bo cukinia była wcześniej solona i ser feta też jest słonawy. Rozgrzać patelnię z niewielka ilością oleju i nakładać po łyżce masy formując placka.
Smażyć z obu stron na ciemnozłoty kolor. Odsączyć na papierowym ręczniku.
Gotowe placki podałam z dipem ogórkowym z miętą.
Startą cukinię lekko posolić i przełożyć na sito. Odstawić na ok godzinę aby sok ociekał.
Potem cukinie odcisnąć dokładnie z soku.
Do odciśniętej cukinii dodać jajka, siemię lniane, pokruszony ser feta. Całość dokładnie wymieszać.
Do smaku doprawić solą i pieprzem, z solą ostrożnie bo cukinia była wcześniej solona i ser feta też jest słonawy. Rozgrzać patelnię z niewielka ilością oleju i nakładać po łyżce masy formując placka.
Smażyć z obu stron na ciemnozłoty kolor. Odsączyć na papierowym ręczniku.
Gotowe placki podałam z dipem ogórkowym z miętą.
danielek