migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Placki z cukinii z fetą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kolejna wesja placków z cukinii. Tym razem dorzuciłam do masy słona fetę. Placki świetnie smakują z dipem ogórkowym z miętą.

Placki z cukinii z fetą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki z cukinii z fetą

 

Sposób przygotowania:

Placki z cukinii z fetą
Cukinię dokładnie umyć i razem ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 

Startą cukinię lekko posolić i przełożyć na sito. Odstawić na ok godzinę aby sok ociekał. 

Potem cukinie odcisnąć dokładnie z soku. 

Do odciśniętej cukinii dodać jajka, siemię lniane, pokruszony ser feta. Całość dokładnie wymieszać. 

Do smaku doprawić solą i pieprzem, z solą ostrożnie bo cukinia była wcześniej solona i ser feta też jest słonawy. Rozgrzać patelnię z niewielka ilością oleju i nakładać po łyżce masy formując placka. 

Smażyć z obu stron na ciemnozłoty kolor. Odsączyć na papierowym ręczniku. 

Gotowe placki podałam z dipem ogórkowym z miętą.
Placki z cukinii z fetą
Cukinię dokładnie umyć i razem ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Startą cukinię lekko posolić i przełożyć na sito. Odstawić na ok godzinę aby sok ociekał.
Placki z cukinii z fetą
Potem cukinie odcisnąć dokładnie z soku. Do odciśniętej cukinii dodać jajka, siemię lniane, pokruszony ser feta.
Placki z cukinii z fetą
Całość dokładnie wymieszać. Do smaku doprawić solą i pieprzem, z solą ostrożnie bo cukinia była wcześniej solona i ser feta też jest słonawy.
Placki z cukinii z fetą
Rozgrzać patelnię z niewielka ilością oleju i nakładać po łyżce masy formując placka. Smażyć z obu stron na ciemnozłoty kolor.

Tagi:

placki cukinia