BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1537]

Placki z cukinii, ziemniaka i koperku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Polecam pyszne placki z cukinii, koperku, ziemniaka i marchewki startej na tarce oraz pietruszki zielonej. Smakują wyśmienicie.

Placki z cukinii, ziemniaka i koperku

Składniki:

Placki z cukinii, ziemniaka i koperku

 

 

  • do placków ;
  • jogurt naturalny albo kwaśna śmietana,
  • koperek do dekoracji,

Sposób przygotowania:

Placki z cukinii, ziemniaka i koperku
Cukinię dokładnie obrać ze skóry, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do miski, oprószyć solą, pieprzem, dodać obrany, opłukany starty ziemniak jak i startą na tarce marchewkę, odcisnąć nadmiar wody.

Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty czosnek, sól, pieprz, koperek, pietruszkę zieloną oraz jogurt naturalny i jajka.

Wszystko dokładnie wymieszać dodając mąkę w takiej ilości, aby ciasto nie było za rzadkie.

Na rozgrzaną patelnie dodać oliwę i smażyć placki na złoty kolor z obydwu stron. Położyć na papierowym ręczniku aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Podać z kleksem geste śmietany, czy jogurtu naturalnego.

Gotowe posypać posiekanym koperkiem.