BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1404]

Placki z cukinii z dodatkiem boczku wędzonego

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam placki z cukinii. Robiłam już z różnymi dodatkami, tym razem postanowiłam dodać do cukinii podsmażonego boczku wędzonego.Takie placki smakują rewelacyjnie.

Placki z cukinii z dodatkiem boczku wędzonego

Składniki:

Placki z cukinii z dodatkiem boczku wędzonego

 

  • cukinie 2 szt,
  • cebula 1 szt,
  • ziemniaki 2 mniejsze lub 1 większy,
  • 1 jajko,
  • ser żółty starty około 100 g,
  • boczek wędzony 150 g,
  • parówki cienkie z indyka 3 szt,
  • natka pietruszki kilka gałązek,
  • mąka ile sie zmieści( według uznania),
  • sól,pieprz do smaku,
  • odrobina tymianku,
  • olej do smażenia,

Sposób przygotowania:

Placki z cukinii z dodatkiem boczku wędzonego
Młode cukinie dokładnie umyć, osuszyć zetrzeć na tarce ( grube oczka ) razem ze skórą.

Ziemniaki i marchewkę obrać , opłukać a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Startą cukinie posolić i odstawić na 10 - 15 minut, po tym czasie odcisnąć z nadmiaru wody,dodać starte ziemniaki i marchewkę , jajko, obraną pokrojoną drobniutko cebule , drobno poszatkowaną natkę pietruszki, pokrojone w plasterki cienkie parówki z indyka oraz pokrojony w kostkę, podsmażony boczek wędzony.

Całość dobrze wymieszać.

Na sam koniec dodać stary żółty ser oraz mąkę według uznania ( w zależności od gęstości ciasta).

Doprawić do smaku pieprzem i solą a także odrobiną tymianku.

Ponownie wymieszać do połączenia składników.

Tak przygotowane ciasto nakładać na dobrze rozgrzany na patelni olej.

Smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor.