Sposób przygotowania:
Placki z cukinii z dodatkiem boczku wędzonego
Młode cukinie dokładnie umyć, osuszyć zetrzeć na tarce ( grube oczka ) razem ze skórą.
Ziemniaki i marchewkę obrać , opłukać a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Startą cukinie posolić i odstawić na 10 - 15 minut, po tym czasie odcisnąć z nadmiaru wody,dodać starte ziemniaki i marchewkę , jajko, obraną pokrojoną drobniutko cebule , drobno poszatkowaną natkę pietruszki, pokrojone w plasterki cienkie parówki z indyka oraz pokrojony w kostkę, podsmażony boczek wędzony.
Całość dobrze wymieszać.
Na sam koniec dodać stary żółty ser oraz mąkę według uznania ( w zależności od gęstości ciasta).
Doprawić do smaku pieprzem i solą a także odrobiną tymianku.
Ponownie wymieszać do połączenia składników.
Tak przygotowane ciasto nakładać na dobrze rozgrzany na patelni olej.
Smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor.
Ziemniaki i marchewkę obrać , opłukać a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Startą cukinie posolić i odstawić na 10 - 15 minut, po tym czasie odcisnąć z nadmiaru wody,dodać starte ziemniaki i marchewkę , jajko, obraną pokrojoną drobniutko cebule , drobno poszatkowaną natkę pietruszki, pokrojone w plasterki cienkie parówki z indyka oraz pokrojony w kostkę, podsmażony boczek wędzony.
Całość dobrze wymieszać.
Na sam koniec dodać stary żółty ser oraz mąkę według uznania ( w zależności od gęstości ciasta).
Doprawić do smaku pieprzem i solą a także odrobiną tymianku.
Ponownie wymieszać do połączenia składników.
Tak przygotowane ciasto nakładać na dobrze rozgrzany na patelni olej.
Smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor.
gusia1000
BozenaMatuszczyk
Dziękuję;)