Sposób przygotowania:
Placki z cukinii i kalarepki
Cukinię dokładnie umyć i zetrzeć razem ze skórką na tarce o grubych oczkach. Lekko posolić i wymieszać, przełożyć na sito. Odstawić na ok 30 minut aby ociekała z soku. Kalarepki obrać ze skórki i również zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Startą cukinię dobrze odcisnąć w rękach i dodać do startej kalarepki. Dokładnie wymieszać. Dodać jajka, mąkę oraz pieprz i sól, soli nie za dużo bo cukinia była wcześniej solona. Ponownie dokładnie wymieszać.
Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju. Nakładać po łyżce masy i rozpłaszczać łyzką formując niezbyt grube placuszki.
Smażyć z obu stron na ciemnozłoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Podawac z ulubionym sosem, u mnie sos koperkowy na bazie jogurtu.
Placuszki świetnie smakują na ciepło i na zimno.
Startą cukinię dobrze odcisnąć w rękach i dodać do startej kalarepki. Dokładnie wymieszać. Dodać jajka, mąkę oraz pieprz i sól, soli nie za dużo bo cukinia była wcześniej solona. Ponownie dokładnie wymieszać.
Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju. Nakładać po łyżce masy i rozpłaszczać łyzką formując niezbyt grube placuszki.
Smażyć z obu stron na ciemnozłoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Podawac z ulubionym sosem, u mnie sos koperkowy na bazie jogurtu.
Placuszki świetnie smakują na ciepło i na zimno.
zbysiowa