mikidziuba

mikidziuba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 119]

Placki z cukinią.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Placki z cukinii - świetne połączenie smaków.

Placki z cukinią. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Placki z cukinią.

 

 

Sposób przygotowania:

Placki z cukinią.
Cukinię obieramy i wydrążamy miąższ. Ścieramy na tarce o dużych oczkach i solimy. Odstawiamy cukinię na ok 30 min, żeby puściła sok. Nadmiar wody wylewamy i wyciskamy łyżką jeszcze dokładnie cukinię. Dodajemy jajko, mąkę, pokrojoną w kostkę cebulę oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Gy masa będzie zbyt rzadka możemy dodać więcej mąki. Na patelnie z oliwą nakładamy placki średniej wielkości i smażymy z obydwu stron na rumiany kolor. Placki możemy podawać z przysmażonym boczkiem lub kefirem.
Placki z cukinią.
Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie bo placki przy pieczeniu są rozwalą.
Placki z cukinią.
Po usmażeniu placów możemy położyć je na papier kuchenny żeby wchłoneły nadmiar oleju.