WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2153]

Placki z duszonej dyni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Placuszki na słodko przygotowane z duszonej dyni. Sa bardzo smaczne i mają piękny pomarańczowy kolor.

Placki z duszonej dyni Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Placki z duszonej dyni

 

  • 0,5 małej dyni
  • 1 łyżeczka masła
  • ok. 4-5 łyżek mąki pszennej tortowej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania
  • olej do smazenia

Sposób przygotowania:

Placki z duszonej dyni

ETAP 1:

Dynię obrać i wydrążyć gniazda nasienne. Pozostały miąższ zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Na patelni rozpuścić masło i włożyć dynię. Dusić pod przykryciem aż zrobi się miękka i puści sok. Następnie smażyć bez przykrycia, aż płyn odparuje.

Dynię przełożyć na sito i ostudzić. Przełożyć do miski. Dodać mąkę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wbić jajko. Wymieszać na jednolite ciasto. Powinno być gęstawe.

Na patelni rozgrzać olej i wykładać porcje ciasta formując niewielkie placki. Smażyć z obu stron na rumiano i wykładać na ręcznik papierowy.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Placki z duszonej dyni
Placki dyniowe w trakcie smażenia na patelni
Placki z duszonej dyni
Porcje ciasta wyłożone na patelnię na rozgrzany olej
Placki z duszonej dyni
Ciasto na placki dyniowe po wymieszaniu w misce
Placki z duszonej dyni
Składniki na placki dyniowe umieszczone w misce
Placki z duszonej dyni
Starta dynia po uduszeniu na maśle