Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1102]

Placki z dyni z suszonym szczypiorkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 240
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Takie placuszki na pewno posmakują nie tylko miłośnikom dyni. Są przepyszne i świetnie się komponują z przeróżnymi sosami. Moja córka zajada się nimi ze śmietaną lub jogurtem, a ja uwielbiam je w wersji solo.

Placki z dyni z suszonym szczypiorkiem

Składniki:

Placki z dyni z suszonym szczypiorkiem

Około 15 sztuk:

  • 450 g obranej dyni
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mąki ( szklanka = 250 ml; u mnie żytnia typ 720)
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego/kefiru
  • 1 łyżka suszonego szczypiorku (płaska; można użyć świeżego, ale 2-3 razy więcej)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz

Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Placki z dyni z suszonym szczypiorkiem

Dynia:

Placki z dyni z suszonym szczypiorkiem
dynia starta na tarce o dużych oczkach.

Dynię należy zetrzeć na dużych oczkach tarki.

Masa:

Placki z dyni z suszonym szczypiorkiem
Masę na placki należy doprawić wg własnego smaku.

Żółtko należy zmiksować do białości i połączyć z mąką oraz jogurtem lub kefirem.

Następnie dodać startą dynię.

Na końcu do masy ostrożnie wmieszać ubite na sztywno białko.

Całość doprawić do smaku.

Smażenie:

Placki z dyni z suszonym szczypiorkiem
Placki najlepiej na niewielkim ogniu, aby dynia zrobiła się miękka.

Na patelnię z rozgrzanym tłuszczem należy łyżką stołową wykładać porcje ciasta.

Placki smażyć z obu stron do momentu zarumienienia się.

Podanie:

Placki z dyni z suszonym szczypiorkiem
Placuszki najlepiej smakują bezpośrednio po przygotowaniu.

Placki odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać na ciepło z ulubionym sosem, śmietaną lub w wersji solo.