Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Słodkie żeberka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Lubisz dania obiadowe na słodko oto przepis dla Ciebie. Żeberka pieczone w pysznej marynacie, prosty, szybki sposób przygotowania. Spróbuj przekonaj się Sam/a.

Słodkie żeberka

Składniki:

Słodkie żeberka

 

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 1 szk. ketchupu pikantnego
  • ½ szk. powideł śliwkowych
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 5 szt. cebul
  • 1/ 2 łyżeczki papryki ostrej
  • Sól

Sposób przygotowania:

Słodkie żeberka

I

Słodkie żeberka
Przygotowanie mięs i marynaty do marynowania żeberek.

1. Żeberka myję, osuszam, kroję na mniejsze porcje.
2. Do miski wlewam ketchup, sos sojowy, dodaję powidła, wsypuję sól oraz paprykę ostrą. Dokładnie mieszam.

II

Słodkie żeberka
Łączenie miesa z marynata i układanie warstw dania.

3. Sos łączę z mięsem, połowę żeberek układam na dnie naczynia żaroodpornego.
4. Cebule obieram, kroję w krążki, układam na mięsie.
5. Na cebuli układam pozostałe żeberka i piekę w rozgrzanym piekarniku 50 minut w 180°C.

III

6. Gotowe, podaję z ziemniakami i surówką.
7. Smacznego.