WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2153]

Mielone z porem i serkiem skyr

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kotlety mielone ze schabu wieprzowego z dodatkiem serka Skyr naturalnego, z cebulą, bulkami namoczonymi w mleku i porem.

Mielone z porem i serkiem skyr Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mielone z porem i serkiem skyr

 

  • ok. 1kg schabu
  • 2 mniejsze cebule
  • 1 mały por
  • 2 czerstwe bułki sznytki
  • mleko do namoczenia bułek
  • 1 łyżka serka skyr naturalnego
  • ok. 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki (lub mniej) pieprzu czarnego mielonego
  • 1 duże jajko
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Mielone z porem i serkiem skyr

ETAP 1:

Bułki namoczyć w mleku i odcisnąć. Cebule obrać, pokroić, pora oczyścić i umyć. Mięso umyć i pokroić na kawałki. Podane składniki zmielić razem w maszynce do mięsa. Dodać jajko, serek skyr oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać ręką na jednolitą masę mięsną. Z masy odrywać porcje i formować z nich kotlety. Kotlety obtaczać w bułce tartej i układać na patelni na rozgrzanym oleju.

Smażyć na brązowo. Podawać np. z ziemniakami i surówką.

Mielone z porem i serkiem skyr
Kotlety mielone w trakcie smażenia na patelni
Mielone z porem i serkiem skyr
Kotlety po uformowaniu i obtoczeniu w bulce tartej
Mielone z porem i serkiem skyr
Wszystkie składniki na kotlety wymieszane na jednolitą masę
Mielone z porem i serkiem skyr
Por, cebula i pokrojone mięso przygotowane do mielenia