ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Na szybko pyszny, prosty bigos

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przyszła ochota na coś kwaśnego i sytego, więc zrobiłam bigos, bardzo szybki, prosty i wyjątkowo smaczny i sycący. Kapusta gotowana w szybkowarze i dodana do usmażonej wędliny i jest bigos gotowy.

Na szybko pyszny, prosty bigos Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Na szybko pyszny, prosty bigos

 

 

  • smalec 1/4 kostki,
  • kiełbasa toruńska 3 sztuki,
  • boczek wędzony ze skórą 25 dag,
  • cebula 1 sztuka,
  • ząbki czosnku 4 sztuki,
  • pieczarki 8 sztuk średnie,
  • pieprz mielony 1 łyżeczka,
  • papryka ostra 1/2 łyżeczki,
  • cukier 2-3 łyżki

Sposób przygotowania:

Na szybko pyszny, prosty bigos
Kapustę kiszoną nie za mocno kwaśną, (przepłukałam raz zimną wodą) włożyć do szybkowara, wlać wodę, dodać ziele angielskie, liść laurowy, cząber, kostkę rosołową i skórę z boczku wędzonego, gotować po zasyczeniu pary 35 minut.

W garnku na smalcu podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę obraną z flaka, boczek wędzony, pod koniec dodać pokrojoną cebulę i czosnek i pieczarki, co jakiś czas zamieszać z 5 minut podsmażając.

Do kiełbasy dodać ugotowaną kiszoną kapustę, do smaku dodać cukier, paprykę ostrą, pieprz mielony, gotować z 15 minut na średnim ogniu bez przykrycia, co jakiś czas zamieszać, najlepiej smakuje gdy z godzinę postoi i nabierze smaku.
Na szybko pyszny, prosty bigos
W szybkowarze gotowana kapusta ma lepszy smak.
Na szybko pyszny, prosty bigos
Można zrobić prz okacji tzw. czyszczenie lodówki z wędlin.
Na szybko pyszny, prosty bigos
Bigos powinien chociaż z godzinę odstsać dla nabrania smaku.