WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1505]

Placki z gotowanych ziemniaków z rzeżuchą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Placki z pozostałych z obiadu ziemniaków. Zrobiłam je na jednym żółtku. Dodałam do nich posiekaną rzeżuchę.

Placki z gotowanych ziemniaków z rzeżuchą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki z gotowanych ziemniaków z rzeżuchą

 

  • 1szkl. ugotowanych ziemniaków
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • ok. 0,5szkl. mąki tortowej + do podsypywania
  • 1 łyżka posiekanej rzeżuchy
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Placki z gotowanych ziemniaków z rzeżuchą

ETAP 1:

Ugotowane dzień wcześniej ziemniaki zmieliłam w maszynce do mięsa.

Do ziemniaków dodałam samo żółtko (białko zamroziłam). Dodałam szczyptę soli, mąkę pszenną tortową i posiekaną rzeżuchę. Z podanych składników zagniotłam ciasto podsypując w razie potrzeby mąką. Ciasto uformowałam w kulkę a potem rozwałkowałam na placek o grubości ok. 0,5-0,7 cm.

Z ciasta szklanką wycięłam okrągłe placki. Placki smażyłam na oleju na patelni z obu stron i wykładałam na talerz przykryty ręcznikiem papierowym.

Placki można podać z dodatkiem sera, twarożku czy śmietany lub bez dodatków.

Placki z gotowanych ziemniaków z rzeżuchą
Placki ziemniaczane w trakcie smażenia na patelni
Placki z gotowanych ziemniaków z rzeżuchą
Placki wycięte szklanką z rozwałkowanego ciasta
Placki z gotowanych ziemniaków z rzeżuchą
Zagniecione ciasto na placki ziemniaczane z rzeżuchą
Placki z gotowanych ziemniaków z rzeżuchą
Składniki na placki ziemniaczane umieszczone w misce