Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Placki z mąki kukurydzianej.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Placki z mąki kukurydzianej są bardzo sycące,a odrobina owoców dodaje im atrakcyjności.

Placki z mąki kukurydzianej. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Placki z mąki kukurydzianej.

 

Sposób przygotowania:

Placki z mąki kukurydzianej.
Do naczynia wlewamy maślankę, wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli i cukier waniliowy i dokładnie razem mieszamy. Następnie dodajemy stopniowo mąkę cały czas mieszając. W połowie dodajemy sodkę i reszta mąki. Odstawiamy ciasto na chwilę. Dokładnie płuczemy owoce, ja wybrałam borówki, ale mogą być każde inne byle nie za duże kawałki. Na gorąca patelnię wylewamy małe porcje ciasta, które posypujemy owocami. Jak się podpieką obracamy na drugą stronę i gotowe. Najlepiej smakuję ciepłe.
Placki z mąki kukurydzianej.
Dodając mąkę należy pamiętać o dodaniu w międzyczasie sodki.
Placki z mąki kukurydzianej.
Owoce jakie dodamy do placków są dowolne.
Placki z mąki kukurydzianej.
Na patelni bez tłuszczu smażymy małe porcje ciasta i posypujemy owocami.