Sposób przygotowania:
Placki z truskawkowo -lawendowym sosem
-W garnuszku podgrzać sok z cukrem i 1/4 szklanki wody -Wrzucić gałązkę kwiatów lawendy. -Podgrzewać do chwili, aż cukier się rozpuści. -Wyjąć gałązkę. -Ciepłym syropem zalać obrane i pokrojone truskawki. -Odstawić, by owoce przeszły smakiem syropu. -Jajka i ser wymieszać w misce. -Dodać mleko,cukier waniliowy i mieszając dodać mąkę z proszkiem i szczyptę soli. -Jesli ktoś lubi może dla podkreślenia i wzmocnienia smaku wrzucić do ciasta kilka kwiatów. -Ciasto jest gotowe, kiedy składniki połączą się i utworzą gładką, jednolitą masę. -Patelnię rozgrzać, posmarować niewielką ilością oleju, kłaść łyżką niewielkie placuszki i smażyć je z obu stron na złoty kolor. -Upieczone placki podawać na ciepło z przygotowanym sosem truskawkowo-lawendowym.