cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Placki z truskawkowo -lawendowym sosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne placuszki z ricotty polane aromatycznym,pachnącym lawendą sosem truskawkowym.

Placki z truskawkowo -lawendowym sosem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki z truskawkowo -lawendowym sosem

 

  • /6 różnej wielkości placuszków/

 

Sposób przygotowania:

Placki z truskawkowo -lawendowym sosem
-W garnuszku podgrzać sok z cukrem i 1/4 szklanki wody -Wrzucić gałązkę kwiatów lawendy. -Podgrzewać do chwili, aż cukier się rozpuści. -Wyjąć gałązkę. -Ciepłym syropem zalać obrane i pokrojone truskawki. -Odstawić, by owoce przeszły smakiem syropu. -Jajka i ser wymieszać w misce. -Dodać mleko,cukier waniliowy i mieszając dodać mąkę z proszkiem i szczyptę soli. -Jesli ktoś lubi może dla podkreślenia i wzmocnienia smaku wrzucić do ciasta kilka kwiatów. -Ciasto jest gotowe, kiedy składniki połączą się i utworzą gładką, jednolitą masę. -Patelnię rozgrzać, posmarować niewielką ilością oleju, kłaść łyżką niewielkie placuszki i smażyć je z obu stron na złoty kolor. -Upieczone placki podawać na ciepło z przygotowanym sosem truskawkowo-lawendowym.
Placki z truskawkowo -lawendowym sosem
Przygotować syrop i ciepłym zalać truskawki.
Placki z truskawkowo -lawendowym sosem
Z podanych składników przygotować ciasto.
Placki z truskawkowo -lawendowym sosem
Na rozgrzanej patelni piec placki z obu stron.
Placki z truskawkowo -lawendowym sosem
Ciepłe placki ułozyć na talerzu i polać sosem.