BĄBELEK85

BĄBELEK85

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 186]

Placki ziemniaczane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Uwielbiam ziemniaki pod każdą postacią. Można zrobić większą porcję i upiec w blasze w piekarniku, taka ziemniaczana baba najlepiej smakuje z zimnym mlekiem.

Placki ziemniaczane

Składniki:

Placki ziemniaczane

 

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • nieduża cebula
  • 1 jajko
  • 3-5 łyżek mąki (w zależności od odmiany ziemniaków)
  • posiekany koperek
  • sól i pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane
Ziemniaki i cebulę ścieram na tarce.Koper drobno siekam (około 2 łyżek). Ziemniaki, cebulę i koper mieszam. Dodaję jajko i mąkę. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. masa nie może być za rzadka. Na rozgrzany olej kładę łyżka porcje ciasta. Smażę na złoto. placki odsączam z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku.