paulisia_elk

paulisia_elk

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 167]

Placki ziemniaczane po mazursku- plińce

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

W większości restauracji w okolicach Giżycka i w samym Giżycku spotkamy tę odmianę placków ziemniaczanych ;)

Placki ziemniaczane po mazursku- plińce Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Placki ziemniaczane po mazursku- plińce

 

  • przygotowane już placki ziemniaczane
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebulka
  • 200 g twarogu
  • 1 szkl śmietany 18 % gęstej
  • szczypiorek
  • szynka lub boczek w plasterkach
  • sól oraz pieprz

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane po mazursku- plińce
Placki ziemniaczane przygotowujemy wcześniej, najlepiej żeby nam za bardzo nie ostygły i były chrupiące. Przygotowujemy pomoczkę : Cebulkę siekamy jak najdrobniej i mieszamy dokładnie z twarogiem. Czosnek przeciskamy przez praskę i również dodajemy do twarogu wraz ze śmietaną ponownie dokładnie mieszamy , rozgniatając widelcem. Posypujemy szcypiorkiem i doprawiamy pieprzem i solą. Teraz podsmażać będziemy pokrojony w plasterki boczek lub szynkę. Staramy się z jak najmniejszą ilością tłuszczu, najlepiej na teflonowej dobrej patelni w ogóle bez niego. Możemy podawać na dwa sposoby albo przekładając dwa placki szynką czy boczkiem i z pomoczką na górze lub maczając same placki w pomoczce.
Placki ziemniaczane po mazursku- plińce
Tutaj podane z pomoczką i przełożone plasterkiem boczku