Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane z bekonem
Ziemniaki obrać i zetrzeć na grubej tarce. Doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać olej z połową masła na patelni, wyłożyć masę ziemniaczaną i smarzyć na małym ogniu, co 2-3 minuty potrząsając patelnią, aby placki się nie przypaliły. po około 10 minutach placki przewrocić na drugą stronę i smażyć, aż będą rumiane.
Z 2 łyżek masła i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić ją zmlekiem i gotować, aż zastygnie. Plastry bekonu obsmażyć, 2 pokroić w kostkę i dodac do sosu. Pozostałe plastry ułożyć na półmisku i zsunąć na nie placki ziemniaczane. Sos podawać w sosjerce.
Z 2 łyżek masła i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić ją zmlekiem i gotować, aż zastygnie. Plastry bekonu obsmażyć, 2 pokroić w kostkę i dodac do sosu. Pozostałe plastry ułożyć na półmisku i zsunąć na nie placki ziemniaczane. Sos podawać w sosjerce.