Placki ziemniaczane z brusznicą (Białoruś)

  • 1
         
ocena: 2/5 głosów: 3

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych otworach. Do tej masy dodać sól oraz

Placki ziemniaczane z brusznicą (Białoruś)

Składniki:

Placki ziemniaczane z brusznicą (Białoruś)

 

  • 12 ziemniaków
  • 1 łyzka mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 3/4 szkl cukru
  • 200 g brusznicy w zalewie

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z brusznicą (Białoruś)
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych otworach. Do tej masy dodać sól oraz mąkę, wszystko wymieszać i smażyć wykładając masę w formie placuszków łyżką na silnie rozgrzany tłuszcz, smażyć z obu stron aż do powstania rumiaej, chrupiącej skórki. Brusznicę oddzielić od soku, który należy zagotować z cukrem, włozyć do niego brusznicę i podać do placków ziemniaczanych.