Agnieszka 72

Agnieszka 72

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Placki ziemniaczane z kiełbasą żywiecką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 50
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dziś na obiad polecają się placki ziemniaczane tak właśnie placki lecz w innej odsłonie niż tradycyjne a to za sprawą dodanej kiełbasy żywieckiej. Koniecznie musicie spróbować takie usmażyć będziecie zachwyceni smakiem takich placków.

Placki ziemniaczane z kiełbasą żywiecką

Składniki:

Placki ziemniaczane z kiełbasą żywiecką

ziemniaki

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z kiełbasą żywiecką

ziemniaki

Placki ziemniaczane z kiełbasą żywiecką.

Ziemniaki obrać, umyć i osuszyć z nadmiaru wody w której były myte ( ale to raczej każdy wie ). Następnie osuszone ziemniaki zetrzeć na tarce dostosowanej do tarcia ziemniaków ( ja najchętniej trę ręcznie ponieważ takie placki najbardziej nam smakują ).

Gdy mamy już starte wszystkie obrane ziemniaki wtedy dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę, pokrojony szczypior, sól, pieprz, jajka oraz kiełbasę żywiecką pokrojoną w grubszą kostkę, wszystko dokładnie wymieszać łyżką do połączenia się wszystkich dodanych składników ze sobą.

ziemniaki

Placki ziemniaczane z kiełbasą żywiecką.

Jak mamy już wymieszaną masę ze składnikami na placki dodać mąkę aby lekko zagęścić ciasto i również całość wymieszać aby masa ziemniaczana połączyła się z dodaną mąką. ( Mąki za zwyczaj nie dodaję wcale ale przy dodaniu kiełbasy do masy jest to konieczne aby placki w czasie przekręcania się nie rozpadały ).

ziemniaki

Placki ziemniaczane z kiełbasą żywiecką.

Gdy mamy już przygotowaną masę ziemniaczaną, na patelnię wlać większą ilość oleju czyli ponad dno patelni. Na rozgrzany olej nakładać solidną łyżkę ciasta ziemniaczanego i smażyć placki na dużym palniku gazu, na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki układać na talerzu.

ziemniaki

Placki ziemniaczane z kiełbasą żywiecką.

Usmażone jeszcze gorące placki akurat u nas zawsze zajadamy z cukrem oraz kwaśną śmietaną, ale ja rozumiem że każdy ma inne smaki i upodobania. Dlatego takie chrupiące z wierzchu a w środku rozpływające się w ustach placki polecam jeść z czym kto lubi. Do placków można także przygotować do popicia zimne mleko.