SUPERPRZEPIS

Wypasione placki Eli z młodą kapustą

  • eli_555
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Wypasione placki Eli z młodą kapustą

Placki, ale nie takie zwyczajne. Do masy ziemniaczanej dodałam blanszowaną młodą kapustę, kiełbasę i ser żółty.

Składniki:

Wypasione placki Eli z młodą kapustą

masa na placki

dodatki

  • olej do smażenia
  • kwaśna śmietana
  • pikantny keczup

Sposób przygotowania:

Wypasione placki Eli z młodą kapustą

przygotowanie sera,cebuli i czosnku

Wypasione placki Eli z młodą kapustą
Cebule,czosnek obrać z łupinek i drobno posiekać w malakserze. Ser żółty zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.

Cebule,czosnek obrać z łupinek i drobno posiekać w malakserze. Ser żółty zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.

Przygotowanie kapusty i kiełbasy

Wypasione placki Eli z młodą kapustą
Poszatkowaną kapustę gotować pięć minuy,odlać,przelać zimną wodą i odsączyć.

Kapustę poszatkować,włożyć do garnka, zalać wodą, posolić i gotować 5 minut. Odlać kapustę, przelać zimną wodą i odsączyć. Kiełbasę obrać z osłonek i pokroić w kostkę.

przygotowanie masy na placki

Wypasione placki Eli z młodą kapustą
Do tartych ziemniaków dodać blanszowaną kapustę,pokrojoną kiełbasę,żółty ser,cebulę z czosnkiem,jajka i mąkę,..

Ziemniaki zetrzeć na tarle z małymi oczkami i odcisnąć z soku. Sok z ziemniaków zostawić żeby skrobia się odstała. Do potartych ziemniaków dodać blanszowaną kapustę, pokrojoną kiełbasę, żółty ser, cebulę z czosnkiem, mąkę i jajka .

przygotowanie masy

Wypasione placki Eli z młodą kapustą
Wszystkie składniki masy na placki przyprawić do smaku solą,pieprzem i wymieszać.

Wszystkie składniki masy na placki przyprawić do smaku solą, pieprzem i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki na rumiano z obu stron. Placki podawać z kwaśną śmietaną i pikantnym keczupem. Smacznego!
.