Sposób przygotowania:
Wypasione placki Eli z młodą kapustąprzygotowanie sera,cebuli i czosnku
Cebule,czosnek obrać z łupinek i drobno posiekać w malakserze. Ser żółty zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
Przygotowanie kapusty i kiełbasy
Kapustę poszatkować,włożyć do garnka, zalać wodą, posolić i gotować 5 minut. Odlać kapustę, przelać zimną wodą i odsączyć. Kiełbasę obrać z osłonek i pokroić w kostkę.
przygotowanie masy na placki
Ziemniaki zetrzeć na tarle z małymi oczkami i odcisnąć z soku. Sok z ziemniaków zostawić żeby skrobia się odstała. Do potartych ziemniaków dodać blanszowaną kapustę, pokrojoną kiełbasę, żółty ser, cebulę z czosnkiem, mąkę i jajka .
przygotowanie masy
Wszystkie składniki masy na placki przyprawić do smaku solą, pieprzem i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki na rumiano z obu stron. Placki podawać z kwaśną śmietaną i pikantnym keczupem. Smacznego!
.