Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane z kaszą manną
Placki ziemniaczane: Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na małych oczkach ( ja mam robot kuchenny, który robi to za mnie), przełożyć na sitko i lekko odcisnąć z nadmiaru wody, przełożyć do miski. Do ziemniaków dodajemy posiekaną w drobną kostkę cebulę i pokrojony drobno szczypiorek. Wbijamy jajka i dosypujemy mąkę i 1 szklankę kaszy manny, całość starannie mieszamy, tak aby ciasto nie miało grudek. Jeśli konsystencja jest zbyt rzadka ( ma być jak bardzo gęsta śmietana ), dodajemy więcej kaszy manny. Ciasto doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżka nakładamy porcję ciasta ( wielkość zależy od nas samych można smażyć mniejsze, lub na całą patelnię ), smażymy około 4 minut z każdej ze stron lub do zarumienienia. Usmażone placki przekładamy na ręcznik papierowy aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Placki serwujemy gorące razem z sosem.
smokii