BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Placki ziemniaczane z gulaszem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Dzisiaj przygotowałam na obiad placki ziemniaczane z gulaszem z mięsa wieprzowego czyli łopatki. Gulasz robi się bardzo szybko i bardzo prosto przynajmniej w moim wykonaniu.

Placki ziemniaczane z gulaszem Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Placki ziemniaczane z gulaszem

 

  • składniki na placki;
  • ziemniaki 5 - 6 szt,
  • cebula 1 szt większa lub 2 mniejsze,
  • jajko,
  • sól i pieprz do smaku,
  • przyprawa w płynie do smaku,
  • mąka 5 łyżek (ciasto ma być gęste ale nie zbite)

 

  • składniki na gulasz;
  • mięso wieprzowe około 800 g,
  • oliwa 3 łyżki,
  • cebula 1 szt,
  • ząbki czosnku 2,
  • sól i pieprz do smaku,
  • przyprawa do mięsa wieprzowego do smaku 1 łyżeczka,
  • przyprawa do gulaszu 1 łyżeczka,
  • papryka słodka 1 łyżeczka,
  • papryka ostra 1/2 łyżeczki,
  • majeranek 1 łyżeczka,
  • liście laurowe 2,
  • ziarenka ziela angielskiego 3,

 

  • Dodatkowo;
  • sos grzybowy 1 op,

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z gulaszem
Ciasto na placki ziemniaczane;

Ziemniaki po obraniu,umyciu ścieramy na tarce o małych oczkach,razem z ziemniakami ścieramy obraną cebulę. Masę przekładamy na sitko, po częściowym odcieknięciu nadmiaru wody masę z powrotem wkładamy do miski. Do masy dodajemy jajko i przyprawy oraz mąkę pszenną. Całość dokładnie mieszamy.

Po dokładnym wymieszaniu na dobrze rozgrzanym oleju smażymy okrągłe placki, (rozkładając masę na całej patelni).

Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym o ile jest taka potrzeba.

Na placki nakładamy porcję gulaszu i zwijamy wpół.

Gulasz;

Mięso po oczyszczeniu, opłukaniu i osuszeniu kroimy na kawałki. Kawałki mięsa mieszamy z oliwą i przyprawami i odstawiamy na 30 minut.

Obraną, pokrojoną cebulę podsmażamy do zeszklenia na oleju, dodajemy przygotowane mięso i smażymy do miękkości mięsa, podlewając od czasu do czasu ciepłą wodą.

Gdy mięso jest miękkie dodajemy przygotowany według opisu na opakowaniu gotowy sos grzybowy, cały czas mieszając doprowadzamy do zagotowania.

Gotujemy około 3 -5 minut.
Placki ziemniaczane z gulaszem
Ziemniaki obrać, opłukać a następnie zetrzeć razem z obraną cebulą na tarce małe oczka,dodać jajko i przyprawy
Placki ziemniaczane z gulaszem
Do masy dodać mąkę pszenną i dokładnie wymieszać
Placki ziemniaczane z gulaszem
Po dokładnym wymieszaniu z masy smażyć placki
Placki ziemniaczane z gulaszem
Na rozgrzaną patelnięz dodatkiem oleju nałożyć porcję masy i rozprowadzić na całej patelni smażąc okrągłe placki
Placki ziemniaczane z gulaszem
Mięso po dokładnym oczyszczeniu, opłukaniu i wysuszeniu pokroić w kawałki
Placki ziemniaczane z gulaszem
Kawałki mięsa wymieszać z oliwą i przyprawami a następnie smażyć na rozgrzanym oleju do miękkości
Placki ziemniaczane z gulaszem
Gotowy sos grzybowy przygotować według opisu na opakowaniu
Placki ziemniaczane z gulaszem
Do miękkiego mięsa wlać przygotowany ,rozmieszany sos i mieszając doprowadzić do zagotowania .Gotować 3 -5 minut