gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Placki ziemniaczane zapiekane z kiełbasą i cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zapiekane placuszki ziemniaczane z kiełbasą, cebulą, ketchupem i serem. Polecam na piątkowy obiad. Smacznego ;)

Placki ziemniaczane zapiekane z kiełbasą i cebulą

Składniki:

Placki ziemniaczane zapiekane z kiełbasą i cebulą

 

  • 2 kg ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka pieprzu ziolowego,
  • olej do smażenia,
  • kilka plastrów kiełbasy żywieckiej ( tyle ile placków),
  • ketchup,
  • cebula,
  • ser,

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane zapiekane z kiełbasą i cebulą
Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy na tarce o średnich oczkach. Przyprawiamy, dodajemy jajka i mąkę, mieszamy i smażymy placuszki. Kiełbasę kroimy w plastry, cebulę w cienkie krążki. Ser trzemy na tarce. Usmażone placuszki układamy jeden na pół drugiego. Polewamy ketchupem, układamy kiełbasę, cebulę i posypujemy serem. Zapiekamy w piekarniku ok 10-25 minut w 180 stopniach. Smacznego :)