Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane z pikantnym gulaszem
Mięso myjemy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka w którym rozgrzewamy wcześniej olej, solimy i przesmażamy do pozamykania się porów - delikatnie przypiekamy i wówczas podlewamy wodą (mięso powinno być mocno przykryte), dodajemy liść laurowy i ziele angielskie - gotujemy do miękkości mięsa (w razie potrzeby podlać wodą) Kiedy mięso jest miękkie doprawiamy papryką i pieprzem. Zagotowujemy. Oprószamy mąką do zagęszczenia.
Placki ziemniaczane: obrane ziemniaki wraz z cebula i czosnkiem trzemy na tarce (użyłam tarczy do tarcia ziemniaków), odlewamy część uzyskanego soku z warzyw. Dodajemy jajko, sól i pieprz - mieszamy. Następnie dodajemy mąkę mieszając - ciasto na placki nie powinno być zbite.
Na rozgrzanym tłuszczu smażymy na rumiano z dwóch stron niewielkie placki.
Placki podajemy z gorący sosem oraz ogórkiem konserwowym całość oprószając posiekaną natką pietruszki.
Placki ziemniaczane: obrane ziemniaki wraz z cebula i czosnkiem trzemy na tarce (użyłam tarczy do tarcia ziemniaków), odlewamy część uzyskanego soku z warzyw. Dodajemy jajko, sól i pieprz - mieszamy. Następnie dodajemy mąkę mieszając - ciasto na placki nie powinno być zbite.
Na rozgrzanym tłuszczu smażymy na rumiano z dwóch stron niewielkie placki.
Placki podajemy z gorący sosem oraz ogórkiem konserwowym całość oprószając posiekaną natką pietruszki.
ewaeu