edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Placki ziemniaczane z wędzonym serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Zostało mi kilka wczorajszych placków i postanowiłam podać je z wędzonym serem i kminkiem.

Placki ziemniaczane z wędzonym serem

Składniki:

Placki ziemniaczane z wędzonym serem

 

  • 6 placków ziemniaczanych usmażonych według przepisu https://gotujmy.pl/pierwsze-placki-z-mlodych-ziemniakow,przepisy,153301.html
  • 12 plasterków rolady ustrzyckiej
  • kminek do posypania
  • odrobina oleju

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z wędzonym serem
Placki położyłam na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, podgrzałam je z jednej strony i odwróciłam. Na każdym placku ułożyłam dwa plasterki sera, posypałam kminkiem i nakryłam patelnię przykrywką. Smażyłam na wolnym ogniu do momentu, aż ser zrobił się gorący i mięciutki. Myślę, że na świeżo smażonych plackach ser miałby większą szansę na stopienie, ale placki i tak smakowały rewelacyjnie. Podane z delikatną surówką mogą stanowić świetne danie obiadowe.