slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Placki ziemniaczano-marchewkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smakowite placki ziemniaczano-marchewkowe. Połączenie ich ze zmielonym chrupkim pieczywem dodało pysznego aromatu oraz chrupkości po usmażeniu. Polecam placki na obiad.

Placki ziemniaczano-marchewkowe

Składniki:

Placki ziemniaczano-marchewkowe

 

  • 600 g ziemniaków
  • 350 g marchewki
  • 2 jajka
  • 60 g pieczywa chrupkiego żytniego
  • 1 łyżeczka soli i pieprzu
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczano-marchewkowe
Pieczywo chrupkie mielimy na mąkę i odkładamy. 
Ziemniaki i marchewki myjemy, obieramy oraz ścieramy na tarce (ja starłam część na tarce o małych oczkach a część na tarce jarzynowej). Starte warzywa odsączamy z nadmiaru płynu i przekładamy do miski. Dodajemy jajka, przyprawy oraz zmielone pieczywo. Mieszamy dokładnie.

Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy porcje ciasta na placki. Smażymy na małym ogniu z obu stron na rumiano. Gotowe placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy.