haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 444]

Leczo z batatem i indykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 368
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Niepozornie wyglądające, ale bardzo smaczne i lekko pikantne danie, z pewnością będzie doskonałym pomysłem na jesienny obiad!

Leczo z batatem i indykiem Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Leczo z batatem i indykiem

 

  • 400 g mielonego z indyka
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 cebule
  • 2 bataty
  • 2 cukinie
  • 2 żółte lub czerwone papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • spory kawałek imbiru (20g)
  • sól, pieprz
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka słodkiej sproszkowanej papryki
  • 500 ml bulionu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Leczo z batatem i indykiem
1. Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekana cebule i przeciśnięty przez praskę czosnek.

2. Dodajemy mielone z indyka i smażymy, mieszając, aż mięso zmieni kolor.

3. Imbir obieramy i ścieramy na tarce, chili drobno siekamy. Dodajemy do mięsa.

4. Batata, paprykę i cukinię obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do rondla i dalej smażymy mieszając od czasu do czasu. Potrawę zalewamy bulionem, dodajemy koncentrat, curry, sproszkowana paprykę, sól, pieprz i krojone pomidory. Mieszamy, przykrywamy i dusimy ok. 15 minut.
Leczo z batatem i indykiem
Siekamy cebule, czosnek i chili, a imbir ścieramy na tarce.
Leczo z batatem i indykiem
Słodkie ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Leczo z batatem i indykiem
Również cukinie obieramy, myjemy i rozdrabniamy.
Leczo z batatem i indykiem
Żółtą paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych.
Leczo z batatem i indykiem
Wszystkie składniki zalewamy bulionem i pomidorami z puszki.
Leczo z batatem i indykiem
Dusimy 15 minut i podajemy posypane pietruszką.