Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 122]

Drobiowy kotlet z serową panierką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Idealny kotlet na danie obiadowe, imprezy. Łatwy w wykonaniu a zawsze coś innego. Serowa panierka, przykryty mozzarellą i pomidorem.

Drobiowy kotlet z serową panierką

Składniki:

Drobiowy kotlet z serową panierką

 

  • 1 filet podwójny z kurczaka
  • Sól
  • Przyprawa do kurczaka
  • Olej do smażenia
  • 2 kulki mozzarelli
  • 10 dag sera żółtego
  • Bułka tarta do panierki
  • 2 jajka
  • 2 pomidory
  • ½ pęczka szczypiorku

Sposób przygotowania:

Drobiowy kotlet z serową panierką

ETAP 1:

Drobiowy kotlet z serową panierką

1. Mięso kroimy w plastry, doprawiamy przyprawą oraz solą.

2. Bułkę tartą mieszamy ze startym na tarce, o dużych oczach, żółtym serem.

3. Mięso panierujemy w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce z serem.

4. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Po usmażeniu układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.

ETAP 2:

Drobiowy kotlet z serową panierką

5. Na każdy kawałku mięsa układamy plasterki pomidora oraz krążki mozzarelli.

6. Zapiekamy w piekarniku do chwili rozpuszczania się sera.

ETAP 3:

7. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.