Sposób przygotowania:
Łosoś na pysznym szpinaku z sosem chrzanowym
1. Z łososia ściągamy skórę, nacieramy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym z pokrywą (naczynie lekko natłuszczone). Wstawiamy do nagrzanego do 200*C piekarnika i pieczemy pól godziny.
2. Szpinak myjemy i wrzucamy na rozgrzany olej. Suszone pomidory kroimy drobno, a czosnek przeciskamy przez praskę. Dorzucamy do szpinaku. Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy przez chwile, aż szpinak straci objętość.
3. Białą część pora siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy mleko kokosowe, chrzan, sól i pieprz. Przykrywamy i chwile dusimy, aż por zmięknie. ściągamy z ognia i miksujemy na gładki sos (opcjonalnie można dodać kilka łyżek kremówki).
4. Ugotowane wcześniej ziemniaki przekrawamy na pół, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i ziołami prowansalskimi i smażymy na patelni na złoty kolor.
5. Na talerzu układamy szpinak na to łososia i polewamy sosem chrzanowym. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami. Pycha!
2. Szpinak myjemy i wrzucamy na rozgrzany olej. Suszone pomidory kroimy drobno, a czosnek przeciskamy przez praskę. Dorzucamy do szpinaku. Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy przez chwile, aż szpinak straci objętość.
3. Białą część pora siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy mleko kokosowe, chrzan, sól i pieprz. Przykrywamy i chwile dusimy, aż por zmięknie. ściągamy z ognia i miksujemy na gładki sos (opcjonalnie można dodać kilka łyżek kremówki).
4. Ugotowane wcześniej ziemniaki przekrawamy na pół, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i ziołami prowansalskimi i smażymy na patelni na złoty kolor.
5. Na talerzu układamy szpinak na to łososia i polewamy sosem chrzanowym. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami. Pycha!