haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 444]

Łosoś na pysznym szpinaku z sosem chrzanowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Obiad jak z najlepszej restauracji, a na dodatek prosty do zrobienia i zdrowy! Ciekawe połączenia smaków: łosoś z chrzanem i szpinak z suszonymi pomidorami, sprawia, że danie jest idealne nie tylko na co dzień, ale również na świąteczny obiad.

Łosoś na pysznym szpinaku z sosem chrzanowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Łosoś na pysznym szpinaku z sosem chrzanowym

 

Sposób przygotowania:

Łosoś na pysznym szpinaku z sosem chrzanowym
1. Z łososia ściągamy skórę, nacieramy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym z pokrywą (naczynie lekko natłuszczone). Wstawiamy do nagrzanego do 200*C piekarnika i pieczemy pól godziny.

2. Szpinak myjemy i wrzucamy na rozgrzany olej. Suszone pomidory kroimy drobno, a czosnek przeciskamy przez praskę. Dorzucamy do szpinaku. Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy przez chwile, aż szpinak straci objętość.

3. Białą część pora siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy mleko kokosowe, chrzan, sól i pieprz. Przykrywamy i chwile dusimy, aż por zmięknie. ściągamy z ognia i miksujemy na gładki sos (opcjonalnie można dodać kilka łyżek kremówki).

4. Ugotowane wcześniej ziemniaki przekrawamy na pół, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i ziołami prowansalskimi i smażymy na patelni na złoty kolor.

5. Na talerzu układamy szpinak na to łososia i polewamy sosem chrzanowym. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami. Pycha!
Łosoś na pysznym szpinaku z sosem chrzanowym
Z łososia ściągamy skórę, przyprawiamy i pieczemy.
Łosoś na pysznym szpinaku z sosem chrzanowym
Białą część pora drobno siekamy i podsmażamy na tłuszczu.
Łosoś na pysznym szpinaku z sosem chrzanowym
Dodajemy mleko kokosowe i chrzan po czym dusimy przez chwilę.
Łosoś na pysznym szpinaku z sosem chrzanowym
Szpinak smażymy razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i suszonymi pomidorami.

Tagi:

szpinak dania