Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1507]

Dynia pieczona z czosnkiem, oliwą i ziołami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna pieczona dynia. Może być dodatkiem do drugiego dania. Może być bazą do zupy czy pasty. Bardzo polecam taką dynię.

Dynia pieczona z czosnkiem, oliwą i ziołami

Składniki:

Dynia pieczona z czosnkiem, oliwą i ziołami

Składniki:

  • połówka średniej dyni
  • kilka ząbków czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • bazylia suszona według uznania
  • rozmaryn suszony według uznania
  • tymianek suszony według uznania

Sposób przygotowania:

Dynia pieczona z czosnkiem, oliwą i ziołami
1. Dynię dokładnie myjemy i osuszamy, usuwamy pestki, kroimy w paski. 

2. Pokrojoną dynię układamy w formie do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, miedzy dynią układamy nieobrane ząbki czosnku, oprószamy ziołami i skrapiamy oliwą. 

3. Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni do miękkości około 30 minut. Czas pieczenia zależy od tego jaki rodzaj mamy dyni i jak ona jest duża.

4. Tak upieczona dynia jest gotowa do podania.



Moje rady:

Porcja dla 4 osób.

Użyłam dyni hokkaido

Przed podaniem upieczoną dynię i czosnek obieramy z łupin.