Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Placki ziemniaczane z sosem grzybowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Placki ziemniaczane z sosem grzybowym- doskonałe na obiad dla całej rodziny. Każdemu będą smakować. Polecam!!!

Placki ziemniaczane z sosem grzybowym

Składniki:

Placki ziemniaczane z sosem grzybowym

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z sosem grzybowym
1. Placki: Ziemniaki obieram i ścieram na tarce o średnich oczkach. Cebulę obieram i kroję w małą kostkę. Do utartych ziemniaków dodaję jajko, mąkę, cebulę oraz pieprz i sól do smaku. Dokładnie łączę wszystkie składniki. Na rozgrzanej patelni nakładam łyżką porcję masy tworząc okrągłe placki. Placki smażę na rumiano z dwóch stron.

2. Sos grzybowy: Grzyby oczyszczam, płuczę i kroję na mniejsze kawałki. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Na maśle podsmażam grzyby razem z cebulą. Dodaję kminek. Grzyby podlewam wodą i duszę około 15 minut. Następnie do grzybów wlewam śmietanę. Mieszam i duszę 5 minut. Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.

3. Usmażony placek układam na środku talerza. Polewam sosem grzybowym. Na wierzch kładę drugi placek i podaję.