Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 465]

Placki z cukinii i marchwi z twarożkiem wiosennym

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Gdy znudziły się już tradycyjne placki ziemniaczane ....zapraszam na spróbowanie tych pysznych niezwykle delikatnych placków z twarożkiem.

Placki z cukinii i marchwi z twarożkiem wiosennym

Składniki:

Placki z cukinii i marchwi z twarożkiem wiosennym

na placuszki:

na twarożek :

  • 25 dag zmielonego twarogu
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1/2 pęczka rzodkiewki
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • sól,pieprz do smaku

do dekoracji:

  • pomidorki koktajlowe
  • koperek
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Placki z cukinii i marchwi z twarożkiem wiosennym

Przygotowanie placuszków:

Obrane warzywa ścieramy na drobnych oczkach tarki (lekko odciskamy sok w dłoniach jeśli się pojawił). Do startych warzyw dodajemy jajka,mąkę,przyprawy do smaku.

Dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy niewielkie placuszki po ok. 3 min. z każdej strony. Gorące osączamy na ręczniku jednorazowym z nadmiaru tłuszczu.

Podajemy polane twarożkiem i udekorowane ,pomidorkami,koperkiem i pietruszką.

Przygotowanie twarożku :

Ser mieszamy ze śmietaną i jogurtem. Szczypiorek i rzodkiewkę myjemy pod bieżącą wodą.

Szczypiorek drobno kroimy,rzodkiewkę kroimy w słupki.

Wszystkie składniki sosu razem mieszamy, doprawiając do smaku solą i pieprzem.


Tagi:

placki warzywa