Sposób przygotowania:
Placuszki bananowe z sosem z owoców leśnych
Przygotowujemy sos z owoców leśnych. Do rondelka wkładamy owoce leśne, wlewamy wodę zagotowujemy. Dodajemy cukier i cynamon i gotujemy wszystko na wolnym ogniu około 15 minut. Ugotowane owce odstawiamy do przestygnięcia. Lekko schłodzone owoce przecieramy przez sitko aby powstał gładki sos, jeśli jest potrzeba doprawiamy jeszcze do smaku cukrem. W miseczce rozgniatamy widelcem banany na miazgę, wbijamy jajko , wsypujemy proszek do pieczenia i mąkę i miksujemy całość na gładkie ciasto. Jeśli jest potrzeba dosypujemy więcej mąki ciasto mam mieć konsystencję gęstej śmietany. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, łyżką nakładamy porcję ciasta i smażymy placuszki po 3-4 minuty z każdej strony. Podajemy gorące oprószone cukrem pudrem razem z sosem z owoców leśnych.