ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 817]

Placuszki gruszkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczne, aromatyczne, delikatne placuszki z dodatkiem pokrojonych w kosteczkę gruszek posypane pudrem cukrem.

Placuszki gruszkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placuszki gruszkowe

 

  • mąka tortowa 3 szklanki,
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki,
  • jajka 2 sztuki "L",
  • cukier 2 łyżki,
  • sól 1/2 łyżeczki,
  • mleko 1/2-3/4 litra,
  • gruszki dojrzałe 2 sztuki większe,
  • olej rzepakowy - ile potrzeba,
  • puder cukier - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Placuszki gruszkowe
Do pojemnika wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, sól, wbić jajka, wlać mleko i rózgą dokładnie ciasto wymieszać na gładkie ciasto dość lejące.

Do ciasta wsypać pokrojone w cienkie plasterki gruszki ze skórką, wymieszać i zostawić na 30 minut na blacie kuchennym.

Na patelni mocno rozgrzać olej rzepakowy, kłaść łyżką porcję ciasta z gruszkami i na średnim ogniu smażyć na złocisto z każdej strony, przed podaniem posypać placuszki pudrem cukrem.
Placuszki gruszkowe
Gruszki idealnie smakują w placuszkach smażonych.
Placuszki gruszkowe
Na patelnię kłaść porcje ciasta i lekko je rozpłaszczyć łyżką na patelni.
Placuszki gruszkowe
Smażyć na złocisto i odkładać na ręcznik papierowy.+
Placuszki gruszkowe
Przed samym podaniem posypać pudrem cukrem.