misia53

misia53

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Placuszki kukurydziane

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Bardzo smaczne , beztłuszczowe , te placuszki usmazone, na oleju albo bez,...są więc zdrowe....bierz i jedż!

Placuszki kukurydziane

Składniki:

Placuszki kukurydziane

 

  • 1/2 szklanki mąka pszenna,
  • 1/4 szklanki mąka kukurydziana,
  • 1/4 szklanki kaszka kukurydziana,
  • 1/2 szklanki mleko,
  • 1/4 szklanki woda gazowana,
  • 1 jajko,
  • 1/2 lyzeczki proszek do pieczenia,
  • 1 łyżka olej,
  • cukier waniliowy,
  • sól do smaku,
  • 1 łyzeczka cukier,
  • olej do smażenia,
  • syrop klonowy lub,
  • konfitura

Sposób przygotowania:

Placuszki kukurydziane
Obie mąki , kaszkę , proszek do pieczenia wymieszać. dodać mleko, wodę , sól do smaku , cukier waniliowy i trochę kryształu , olej, jajko i wszystko dobrze wymieszać. Ciasto powinno być gęściejsze od naleśnikowego.Następnie smażyć placuszki na gorącym oleju na złoty kolor. Podawać można z syropem klonowym , powidlami,dzemem.