Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Placuszki na kremówce z prażonymi jabłkami

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne placuszki na śmietance kremówce z dodatkiem kaszy manny, podane z prażonymi jabłkami. Idealne na podwieczorek.

Placuszki na kremówce z prażonymi jabłkami

Składniki:

Placuszki na kremówce z prażonymi jabłkami

Ciasto:

  • 2 jajka
  • 250 ml kremówki 30 %
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • pół szklanki kaszy manny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jabłka:

  • 4 duże jabłka
  • 1 cukier waniliowy
  • cukier do smaku
  • niewielka ilość gorącej wody

Dodatkowo:

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Placuszki na kremówce z prażonymi jabłkami

Wykonanie ciasta:

Placuszki na kremówce z prażonymi jabłkami
Z podanych składników wykonujemy ciasto na plcuszki.

Składniki na ciasto przekładamy do miski, następnie miksujemy kilka minut na gładkie ciasto.

Smażenie placuszków:

Placuszki na kremówce z prażonymi jabłkami
Następnie placuszki smażymy na oleju z obu stron.

Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy po łyżce ciasta formując okrągłe placuszki, ciasto jest dość gęste, ale takie ma być. Placuszki smażymy po kilka minut z każdej strony do zrumienienia.

Odsączanie:

Placuszki na kremówce z prażonymi jabłkami
Następnie usmazone placuszki osączamy z nadmiaru tłuszczu.

Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

Wykonanie jabłek:

Placuszki na kremówce z prażonymi jabłkami
Z podanych składników wykonujemy prażone jabłka.

Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości, ale nie do całkowitego rozgotowania, odparowujemy nadmiar wody, dodajemy cukier waniliowy i cukier do smaku.

Podanie:

Placuszki na kremówce z prażonymi jabłkami
Placuszki podajemy z jabłkami na ciepło lub na zimno.

Placuszki podajemy z jabłkami. Można udekorować melisą cytrynową. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi 20 sztuk placuszków.