Sposób przygotowania:
Placuszki na kremówce z prażonymi jabłkamiWykonanie ciasta:
Składniki na ciasto przekładamy do miski, następnie miksujemy kilka minut na gładkie ciasto.
Smażenie placuszków:
Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy po łyżce ciasta formując okrągłe placuszki, ciasto jest dość gęste, ale takie ma być. Placuszki smażymy po kilka minut z każdej strony do zrumienienia.
Odsączanie:
Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Wykonanie jabłek:
Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości, ale nie do całkowitego rozgotowania, odparowujemy nadmiar wody, dodajemy cukier waniliowy i cukier do smaku.
Podanie:
Placuszki podajemy z jabłkami. Można udekorować melisą cytrynową. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi 20 sztuk placuszków.
ciasteczka
Babeczka35
Dziękuję i polecam :)
Babeczka35
Dziękuję i polecam :)
Czekoladka 2
Babeczka35
Dziękuję i polecam zrobić :)
mocsłodkości