Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Gulasz z indyka z warzywami w sosie śmietanowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 210
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Gulasz z indyka z warzywami w sosie śmietanowym to pyszna propozycja na szybki, lekki oraz bardzo smaczny obiad. Mięso wychodzi niezwykle delikatne i doskonale komponuje się z kremowym sosem.

Gulasz z indyka z warzywami w sosie śmietanowym

Składniki:

Gulasz z indyka z warzywami w sosie śmietanowym

 

Dodatkowo:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 500 ml bulionu (lub wody z 1 łyżeczką domowej vegety)
  • natka pietruszki/koperek

Ponadto:

Sposób przygotowania:

Gulasz z indyka z warzywami w sosie śmietanowym

Mięso:

Gulasz z indyka z warzywami w sosie śmietanowym
Mozna użyć dowolnego mięsa z indyka, u mnie gulaszowe.

Umytego i osuszonego indyka pokroić w grubszą kostkę, oprószyć przyprawami i obtoczyć w mące.
Mięso zarumienić na odrobinie tłuszczu i przełożyć do garnka.

Warzywa:

Gulasz z indyka z warzywami w sosie śmietanowym
Proporcje warzyw można dowolnie zmienić.

Warzywa pokroić w plasterki.

Całość:

Gulasz z indyka z warzywami w sosie śmietanowym
Od czasu do czasu gulasz należy przemieszać.

Na tłuszczu po mięsie podsmażyć cebulę z czosnkiem.

Całość przełożyć do mięsa, dodać warzywa, listki laurowe oraz ziele angielskie.

Wszystko razem zalać bulionem lub wodą i dusić pod przykryciem do miękkości wszystkich składników.

Na końcu:

Gulasz z indyka z warzywami w sosie śmietanowym
W razie potrzeby sos można zagęścić mąką, ale u mnie praktycznie zawsze wychodzi odpowiednio gęsty.

Na końcu dodać uprzednio posiekaną natkę pietruszki lub koperek oraz śmietanę.
Całość doprawić zgodnie ze smakiem i zagotować.