gmackos

gmackos

Szef Kuchni
[Przepisów: 38]

Placuszki razowe z owocami sezonowymi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Placuszki razowe z owocami na zdrowe śniadanie dla każdego.

Placuszki razowe z owocami sezonowymi

Składniki:

Placuszki razowe z owocami sezonowymi

 

  • 1 szklanka mąki razowej,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka niesłodzonego jogurtu naturalnego lub gęstego jogurtu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • sezonowe owoce lub konfitura domowej roboty,
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Placuszki razowe z owocami sezonowymi
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać dokładnie w misce. Ciasto nakładać łyżką na rozgrzany na patelni olej i smażyć z obu stron, aż placuszki staną się złocisto-rumiane. W zależności od dodanych owoców czy konfitur, placuszki będą różnić się smakiem, np. z dodatkiem bananów czy gruszek będą bardziej słodkie, natomiast maliny czy morele dadzą bardziej świeży, kwaśnawy posmak. Aby placki urozmaicić można do nich dodać szczyptę cynamonu. Placki podawać na ciepło z konfiturą lub owocami i przyozdobione łyżką jogurtu i świeżym listkiem mięty. Danie dzięki wielorakiej możliwości dodatków owoców stanowi fantastyczne domowe rodzinne śniadanie. SMACZNEGO