slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Placuszki ryżowe na słodko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszne i delikatne placuszki z gotowanego ryżu. Placuszki wchodzą lekko chrupiące i aromatyczne. Idealnie będą pasowały na słodkie śniadanie. Polecam.

Placuszki ryżowe na słodko

Składniki:

Placuszki ryżowe na słodko

 

  • 100 g ryżu (suchego)
  • 2 jajka
  • 6 łyżek jogurtu greckiego
  • 6 łyżek mąki orkiszowej tortowej (może być pszenna)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Placuszki ryżowe na słodko
Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu i studzimy.

Przekładamy zimny ryż do miski i dodajemy do niego jogurt, jajka i pastę waniliową.

Następnie dodajemy cukier, proszek do pieczenia i mąkę.

Mieszamy dokładnie. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy łyżką porcję ciasta na placuszki.

Smażymy na małym ogniu z obu stron na złoty kolor.