Sposób przygotowania:
Ryżowe placuszki z antonówkami
Poprzedniego dnia lub 1-2 godziny przed robieniem placków ugotować ryż, dokładnie odcedzić i ostudzić.. Do ryżu dodać jajka i dokładnie wymieszać.
Doprawić cukrem i cukrem waniliowym, startą skórką cytrynową, a na koniec połączyć z mąką pszenną. Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę - połączyć z masą ryżową.
Na patelni stopić masło, dolać olej rzepakowy i na średnio rozgrzany tłuszcz kłaść średnie porcję masy.
Nakryć pokrywką i smażyć kilka minut na średnim ogniu, aż do zrumienienia spodu. Odwrócić i dosmażyć. Przed podaniem można odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Doprawić cukrem i cukrem waniliowym, startą skórką cytrynową, a na koniec połączyć z mąką pszenną. Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę - połączyć z masą ryżową.
Na patelni stopić masło, dolać olej rzepakowy i na średnio rozgrzany tłuszcz kłaść średnie porcję masy.
Nakryć pokrywką i smażyć kilka minut na średnim ogniu, aż do zrumienienia spodu. Odwrócić i dosmażyć. Przed podaniem można odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowych ręcznikach.